Kajian emungkinan pusat pertumbuhan desa Kg Sungai Senam, Sik Kedah /Abd. Malik Abu Bakar and Tengku Noor Lishah Ku Mahamud - Abu Bakar, Abd. Malik; Ku Mahamud, Tengku Noor Lishah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Pembangunan dan kemajuan mula berkembang ke kawasan desa lewat tahun 60 an dan awal tahun 70 an hasil daripada perlaksanaan perancangan pembangunan luar bandar yang diberi tumpuan istimewa oleh kerajaan sejak mencapai kemerdekaan lagi. Usaha ini dijalankan melalui penglibatan FELDA dan agensi-agensi pembangunan wilayah seperti KEDA (Kedah), PERDA (Pulau Pinang), KESEDAR ( Kelantan), KETEHGAH (Terangganu),JENGKA dan DARA (Pahang) dan KEJORA (Johor). Ciri-ciri konsep halacara baru ialah kemsguan pertanian, pengwujudan industri-industri kampung dan pengelompokan kampung. Salah satu daripada ciri-eiri ini ialah terkandung dalam konsep Pusat Pertumbuhan Desa iaitu pengelompokan kampung.