Penilaian terhadap tempat letak kereta dalam bangunan perniagaan / Misriaton Binti Sulaiman - Sulaiman, Misriaton (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Penulisan dissertasi ini adalah merupakan satu kerja kuliah dan menjadi salah satu daripada mata pelajaran bagi tahun akhir. Kajiselidik yang dijalankan merangkumi samada meliputi aspek-aspek seperti: a) Ekologi b) Konservasi c) Sosiologi d) Teknologi e) Lain-lain perkara yang berkaitan dengan senibina. Tujuan utama dissertasi ini ialah untuk mendedahkan para pelajar-pelajar kepada perkembangan dan perubahan keadaan sekekliling sejajar dengan perkembangan semasa. Penelitian ini adalah amat penting, contohnya dalam perancangan sesebuah projek. Yangaman itu bukan sahaja bergantung kepada satu-satu aspek sahaja malah meliputi semua. Satu laporan lengkap terhadap kajiselidik yang didpilih akan diserahkan kepada pihak yang mengendalikannya.