Sekolah pondok - Madrasah Irshadiah dan peranannya di Bagan Datok ,Perak / Misriaton Sulaiman - Sulaiman, Misriaton (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Dalam peringkat pendidikan yang seraakin berkembang seiring dengan perkembangan dunia hari ini, perlulab kita mengkaji akan asal-usul datangnya dunia pendidikan di negara kita. Institusi pondok adalah merupakan satu sistem pendidikan yang ulung di negara kita. Tetapi ia semakin pupus dengan datangnya penjajah yang membava cara pendidikan moden. Dengan itu sudah sepatuteyalah tindakan yang sewajamya dapat diambilkira terhadap sekolah pondok ini dilakukan. Ini adalah bertujuan untuk mengujudkan dan mengekalkan sietem tersebut, Dengan adanya langkah-langkah ini nanti ia dapat memberitahu dan menyedarkan kejada generasi moden tentang pentingnya sekolah pondok terhadap masyarakat. Senibina pondok merapunyai ciri-ciri yang tersendiri. Ia dibina dalam bentuk satu korauniti yang mementingkan sikap bergotong-royong. Hidup sandar-menyandar adalah salah satu cara hidup masyarakat pondok. Ia seharusnya dikekalkan dan diperbaiki derai untuk mengujudkan satu masyarakat yang bersatu-padu. Masyarakat yang bersatupadu adalah lambang identiti melayu yang ulung.