Pengaruh tingkahlaku ke atas kecemerlangan akademik pelajar FTMSK / Jamri Awang Besar dan Nadzri Mohamad - Awang Besar, Jamri; Mohamad, Nadzri (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 2005)
Kajian ini memberi tumpuan terhadap aspek tingkahlaku para pelajar yang dianggap boleh menjadi teras kepada pembentukan pelajar cemerlang di lnstitusi Pengaiian Tinggi. Kajian kes ini melibatkan 254 orang pelajar Fakulti Teknologi Maklumat dan Sains Kuantitaif FTMSK), UiTM. Dua faktor utama tingkahlaku iaitu faktor dalaman dan faktor luaran manusia berdasarkan teoi Kognitif dan teori Humanistic dijadikan asas kajian ini. Analisis kajian dijalankan menggunakan analisis faktor. Berpandukan tatacara faktor sama (principal axis factoring) dan putaran varimaks untuk memberikan tafsiran yang lebih baik kepada setiap faktor. Berdasarkan kepada hasil analisis yang dijalankan, bagi elemen sokongan didapati bahawa sokongan ibubapa dan komitmen diri merupakan penyumbang yang sangat tinggi terhadap pencapaian CGPA pelajar. Manakala bagi faktor sokongan didapati bahawa faktor perbandingan diri dan faktor kasih sayang memainkan peranan yang hampir sama dan sangat penting dalam membantu pelajar mencapai keiayaan yang cemerlang dalam pelajaran.