Laluan basikal untuk kanak-kanak sekolah . Kes kajian : kompleks pendidikan alor malai, Alor Setar / Mazyati Bt. Abdul halim - Abdul Halim, Mazyati (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1983)
Laluan basikal memang telah lama ujud di dalam negara ini seperti yang terdapat di beberapa bandar iaitu Alor Setar, Kota Bharu, Kuala Terengganu dan Muar. Walaupun didapati penggunaan basikal yang menggalakkan di negara ini, namun tidak ada kemudahan yang lengkap yang diadakan. Kemudahan yang disediakan hanyalah setakat jalan basikal sahaja tanpa perancangan Iain-lain kehendak penunggang seperti kemudahan melintas di persimpangan jalan yang mana ini selalu diabaikan di dalam setiap penyediaan jalan yang telah ujud di dalam bandar-bandar yang telah disebutkan tadi.