Pekan Kuala Pilah : penubuhan dan perkembangannya kajian khusus keatas nilai sosio-budaya , struktur perancangan serta senibina di pekan Kuala Pilah / Mazuiyah Haji Mohd Dom - Haji Mohd Dom, Mazuiyah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Perkembangan sebuah kampung menjadi sebuah pekan dan seterusnya berkembang sebagai sebuah bandar yang pesat, adalah dipengaruhi oleh. berbagai aspek kehidupan dari segi politik,sosial dan ekonomi. Proses perkembangan ini telah. melal-ui berbagai bent ok perubahan yang dihasilkan oleh manusia itu sendiri, yang mana bentuk-bentuk perubhan tersebut disebut sebagai sejarah. Sumber-sumber sejarah tersebut telah berkurun dimakan zaman, hanya mereka yang mempunyai 'sense of sensitivity' terhadap sumber-sumber sejarah ini, berminat untuk mengetahui, menyelidik dan merekodkannya agar ia tidak terkubur begitu sahaja.