Rekabentuk dan pola baju kurung melayu di Malaysia / Hasma Ahmad , Rafeah Legino , Norizan Sajar - Ahmad, Hasma; Legino, Rafeah; Sajar, Norizan (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 2007)
Seiring dengan perkembangan industri dunia fesyen masa kini, pakaian tradisional turut mengalami perubahan rekabentuk asal pakaian tersebut. Perubahan ini dapat dilihat dengan jelas daripada pola pakaian bagi setiap potongan rekabentuk pakaian tersebut. Rekabentuk pakaian ini turut diubahsuai dengan pelbagai cara dan penggayaannya untuk dikomersialkan mengikut kehendak dan permintaan pasaran masa kini. Oleh yang demikian, kajian ini dilakukan untuk mengetahui keadaan dan perubahan semasa rekabentuk pakaian Melayu tradisonal. Kajian ini telah memilih Baju Kurung Melayu yang merupakan pakaian rasmi diri sebagai bahan kajian. Perubahan ini bukan sahaja dapat dinilai dari segi pengayaan tetapi juga perubahan pola yang mempengaruhi potongan asal baju tersebut. Keindahan dan keaslian baju kurung tradisional ini adaiah amat perlu dipertahankan kerana pakaian tersebut merupakan antara aset bernilai orang Melayu di Malaysia.