Kondominium : Kesan perlaksanaannya terhadap bidang fizikal dan sosio-ekonomi. Kes Kajian: Desa kudalari, Kuala Lumpur / Ibrahim Katop - Katop, Ibrahim; Hj Abd Rahman, Aszhar (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1982)
Masalah kekurangan perumahan adalah merupakan satu isu negara yang sering dipertikaikan bukan sahaja dimedia-media tetapi juga di dalam foram-foram, konvensyen-konvensyen yang di anjurkan oleh berbagai-bagai badan* Hakikat ini dapat di lihat memandang kan dewasa ini perntintaan terhadap sektor perumahan semakin meningkat terutamanya di kawasan-kawasan perbandaran. Masalah ini berlaku terutamanya di dalam kawasan Wilayah Persekutuan yang mana buat raasa kini sedang giat membangun samada dari segi pembangunan maupun kadar pertumbuhan penduduk yang tinggi. Dengan terdapatnya faktur ini, ia telah menyeda^dcan pihak kerajaan di dalam mengatasi masalah ini. Berbagai-bagai rancangan pembangunan perumahan telah dijalankan dengan matlamat untuk memenuhi keperluan dan permintaan perumahan terutama kepada gulungan yang berpendapatan rendah. Masalah kekurangan tanah, tenaga buruh dan nilai bahan binaan yang tinggi mengakibatkan penawaran di dalam sektor perumahan menjadi lembab. Akibat dari permintaan yang tinggi, nilai sesebuah yunit kediaman telah menjadi mahal. Gulungan-gulungan yang berpendapatan rendah sering menjadi mangsa dari implikasi ini.