Balai dalam konteks senibina Melayu / Mastura Adam - Mastura, Adam (1988)
Istana merupakan simbol kedaulatan sesuatu pemerintahan kesultanan Melayu. Atara lain istana berperanan sebagai pusat pentadbiran negeri, tempat menerima tetamu rasmi, tempat menerima rakyat menghadap, tempat bersemayam dan berihat serta tempat dijalankan segala upacara adat istiadat diraja seperti pertabalan, penganugerahan, perkahwinan diraja dan sebagainya.