Keutamaan pemilihan bidang dan tempat pengajian: pendekatan konjoin kabur / Nadzri Bin Mohamad and Abu Osman Md Tap - Mohamad, Nadzri; Md Tap, Abu Osman (UPENA, 2002)
Kajian kes ini meninjau sejauh mana perancangan telah dilakukan oleh pelajar tingkatan lima berhubung keutamaan pemilihan bidang dan tempat pengajian. Kajian kes ini juga mengenal pasti faktor yang mempengaruhi pemilihan. Analisis kajian dilakukan dengan mengadaptasi model konjoin kabur yang diperkenalkan oleh Turksen. Hasil kajian mendapati bidang Teknologi Maklumat menjadi pilihan utama pelajar dan pusat pengajian yang terkenal di dalam sesuatu bidang menjadi asas pemilihan tempat pengajian. Hasil kajian juga menunjukkan pelajar meletakkan keinginan sendiri sebagai faktor penentu pemilihan bidang dan tempat pengajian.