Pemodelan tuntutan insurans bagi perbelanjaan perubatan: kajian kes / Noriszura Ismail and Yeoh Sing Yee - Ismail, Noriszura; Yeoh, Sing Yee (UPENA, 2002)
Kajian ini bertujuan untuk menyesuaikan suatu taburan berparameter terhadap sampel data tuntutan perbelanjaan perubatan. Sampel data yang diperoleh adalah salah satu produk insurans kesihatan daripada syarikat insurans yang terdapat di Malaysia. Sampel data ini bertempoh 30 bulan dan bermula dari Januari 1999 sehingga Jun 2001. Kaedah penganggaran kebolehjadian maksimum telah diguna untuk menganggar parameter-parameter taburan yang disuai. Penganggaran ini dilakukan dengan teknik pengoptimuman dengan bantuan perisian komputer. Ujian penerimaan model dilakukan dengan menggunakan ujian statistik Pearson khi kuasa-dua dan ujian statistik Kolmogorov-Smirnov. Pemilihan model yang terbaik pula dilakukan dengan menggunakan ujian nisbah kebolehjadian dan ujian Schwartz Bayesian.