Ciri dan fungsi bandar dari perspektif Islam / Hassan Baharom - Baharom, Hassan (Universiti Teknologi MARA Pulau Pinang, 1996)
'MADINAH' adalah nama yang telah diubahsuai oleh Rasullullah saw daripada 'Yathrib'. Rata Madinah sendiri sudah memberi makna 'bandar atau kota'. Soalnya apakah tujuan dan maksud Rasul mengubahsuai nama tersebut, dan mengapa ianya diubah ?. Dan apakah hikmah Rasul Allah SAW mengubahsuai nama tersebut. Penulis berpendapat ada faktor dan mesej serta strategi yang hendak dikemukakan oleh baginda, namun baginda tidak mempermosikannya dalam bentuk ucapan tetapi dalam bentuk tindakan. Kerana itu kertas ini ingin melihat secara sepintas lalu tentang ciri dan fungsi bandar yang telah diasaskan oleh Rasul Allah saw, dan apakah ciri dan fungsi bandar itu telah digunapakai oleh Majlis-majlis perbandaran di Negara ini, khususnya Negeri Melaka yang merujuk kepada 'Melaka Bandaraya Bersejarah'