Adakah soalan ujian anda bagus? / Ch'ng Pei Eng, Suzana Ab. Rahim, Rushita Ismail dan Ch'ng Pei Cheng - Ch'ng, Pei Eng; Ab. Rahim, Suzana; Ismail, Rushita; Ch'ng, Pei Cheng (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang, 2003)
Persoalan sering timbul di kalangan para pendidik terutamanya dalam aspek pembentukan soalansoalan ujian. Adakah soalan yang dibentuk merupakan soalan yang baik? Bagaimana kita dapat menilai tahap kesukaran soalan-soalan ujian yang dibentuk? Adakah soalan-soalan tersebut dapat membezakan individu yang mengetahui daripada individu yang tidak mengetahui tentang sesuatu konsep? Kajian ini merupakan suatu pengaplikasian kaedah kuantitatif untuk menganalisis setiap soalan dari segi tahap kesukarannya dan indeks diskriminasinya. Software ITEMAN digunakan dalam kajian ini. Ini kerana ITEMAN menggunakan kaedah statistik yang termudah untuk membuat penganalisaan. Penggunaan ITEMAN ini seharusnya diperluaskan kerana ia merupakan suatu sistem penilaian yang dapat berfungsi sebagai suatu garis panduan semasa proses pembentukan soalan-soalan. Dari segi yang lain pula, sistem ini dapat memberi gambaran secara terperinci tentang taburan skor yang dicapai oleh kumpulan pelajar tahap tinggi dengan taburan skor yang dicapai oleh kumpulan pelajar tahap rendah mengikut soalan.