Krisis rumahtangga di kalangan pasangan Islam: Kajian terhadap kes-kes yang dilaporkan di Mahkamah Syariah Bukit Mertajam / Zulkifli Dahalan - Dahalan, Zulkifli (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang, 2003)
Tanggungjawab seseorang individu akan berbeza setelah mereka mendirikan rumahtangga. Sebarang tindakan yang diambil adalah mengambil kira kepentingan setiap anggota dalam keluarga. Mereka akan sentiasa berinteraksi bagi memenuhi keperluan masing-masing. Bagi pasangan yang gagal membentuk kematangan setelah berumahtangga, mereka mengundang krisis. la berlaku apabla setiap pihak tidak bersedia untuk bertolak ansur sesama mereka. Pejabat Agama akan dikunjungi jika krisis ini memuncak. Perceraian mungkin berlaku jika mereka tidak dapat didamaikan lagi. Penulisan ini bertujuan mengetengahkan permasalahan krisis rumahtangga yang telah dilaporkan di Pejabat Agama Daerah Seberang Perai Tengah dan juga Mahkamah Rendah Syariah Bukit Mertajam.