Persepsi para akademik ITM Cawangan Pantai Timur (Terengganu, Kelantan dan Pahang) terhadap keperibadian pelajar dari sudut akademik dan sosial / Norazman Harun , Azemi Che Hamid and Jamaludin Akbar - Harun, Norazman; Che Hamid, Azemi; Akbar, Jamaludin (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 1999)
Kajian terhadap keperibadian pelajar Institut Tcknologi MARA (lTM) masih kurang dibuat. Lantaran kesedaran ini, satu kajiandibuat bagi menilai isu tersebut terutama daripada sudut akademik dan sosial pelajar. Walau bagaimanapun, sebagai permulaan kajian ini Icbih mcnumpukan kcpada pelajarpelajar scsi Mei 1998 bagi cawangan-cawangan ITM Pantai Timur iaitu ITM Cawangan Terengganu, Kelantan dan Pahang. Kajian persepsi para akademik terhadap keperibadian pelajar daripada sudut akadernik dan sosial ini diharap dapat menghasilkan penemuan-penemuan yang dapat rnembantu pihak pcngurusan ITM cawangan-cawangan bcrkenaan khususnya dalam menangani perrnasalahan kecernerlangan akadernik dan sosial pelajar.