Masakan melayu khazanah dan warisan bangsa (Negeri Sembilan) / Nor'aini Ahmad , Artinah Zainal , Ahmad Nizan Zali , Rahmat Hashim - Ahmad, Nor'aini; Zainal, Artinah; Zali, Ahmad Nizan; Hashim, Rahmat (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 1994)
Makanan adalah satu elemen budaya yang penting kepada kesihatan dan kekuatan untuk melakukan sesuatu pekerjaan. Makanan diletakkan di darjat yang tertinggi di dalam kehidupan kita seharian sehinggakan setiap yang dilakukan yang bertaraf istimewa mesti dilengkapkan dengan makanan sama ada hidangan utama ataupun kuih muih. Andainya sesuatu acara itu tidak di akhiri dengan jamuan, maka acara itu akan dipandang tidak lengkap dan sempurna dan hos atau penganjur itu akan menerima kritikan dan cemuhan. Cara menghidang makanan diberi perhatian istimewa kerana ia dikaitkan dengan sesuatu yang disanjung. Makanan harus cantik dipandang mata, enak rasanya dan mempunyai aroma yang menaikkan selera sambil disajikan di dalam peralatan yang istimewa. Projek Kajian ini telah dijalankan di masyarakat kampung Melayu yang terdapat di daerah-daerah Port Dickson(Pantai Laut), Seremban, Kuala Pilah, Rembau, Tampin, Jelebu dan Jempol. Apa yang didapati ialah makan dikait rapat dengan adat resam. Makanan untuk pengantin baru mestilah luar dari yang kebiasaan. Makanan untuk kenduri kesyukuran mesti lengkap dan menyelerakan. Makanan bagi mereka yang uzur harus diberi perhatian yang khusus dan dikawal dan sebagainya. Pendek kata segala berkaitan dengan budaya dan cara hidup masyarakat Melayu berkisar di sekeliling makanan.