Megastore convenience shop / Abdul Hanif Doraoh…[et al.] - Doraoh, Abdul Hanif; Syed Alwee, Syed Agil; Mulop, Jastu; Mat Isa, Syukri Hilmy; Razali Chong, Rosman; Musa, Mohd Faizal (1999)
Perniagaan kami adalah perniagaan Megastore Convinience Shop. Bidang perniagaan kami adalah berkaitan dengan penjualan barang-barang runcit dan keperluan rumah. Perniagaan kami menggunakan kosep pemiagaan seperti yang dijalankan oleh 7-Eleven yang beribu pejabat di Kuala Lumpur. Kami akan beroperasi dibawah pengurusan sistem francais. Kami telah membuat kajian mengenai tapak projekdan bersetuju untuk memilih Taman Melaka Raya sebagai pusat operasi. Kawasan ini merupakan sebuah pusat perdagangan dan dikelilingi dengan pelbagai kemudahan. Ia dapat memberikan pulangan pelaburan yang lumayan disebabkan kedudukannya yang strategik. Perniagaan kami akan melibatkan penjualan barang-barang runcit dan keperluan rumah disamping barangan sanitary. Perniagaan ini dijalankan secara tunai dan tiada kemudahan kredit diberikan kepada pembeli. Operasi kami adalah untuk meningkatkan jualan ibu pejabat, mendapat keuntungan disamping menyumbang kepada peningkatan taraf hidup masyarakat melalui perkhidmatan yang baik dan berkualiti. Kami juga memberi kebebasan kepada pelanggan dalam membuat pilihan dari segi jenama dan jenis barang yang mereka suka. Seperti perniagaan lain, kami meghadapi saingan yang dekat dari perniagaan-perniagaan yang lain seperti MiniMart dan Hop In serta perniagaan runcit yang lain yang beroperasi 24 jam. Namun kami percaya kami dapat bersaing dengan mereka memandangkan perkhidmatan, kualiti dan kepelbagaian barang yang akan kami berikan.