Penerapan teori set dwikabur konflik dalam proses hierarki analitik (AHP) / Zamali Tarmudi and Abu Osman Md Tap - Tarmudi, Zamali; Md Tap, Abu Osman (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2007)
Dalam keadaan dunia kini yang semakin rumit, banyak masalah tidak dapat diputuskan secara tepat dengan sekadar mengambil kira aspek yang positif semata-mata. Sebaliknya pertimbangan aspek yang negatif seharusnya perlu diambil kira memandangkan dalam kebanyakan permasalahan semasa, terdapat perkara "baik" dan "buruk", "kelebihan" dan "kelemahan", "betul" dan "salah" dan sebagainya. Kertas kerja ini mengutarakan suatu ide baru untuk mengungkaikan masalah di atas dengan mengambil kira kedua-dua aspek positif dan negatif yang dinilai secara serentak dalam proses membuat keputusan. Teori ini dipanggil set dwikabur konflik yang baru sahaja diperkenalkan bagi mendapatkan penyelesaian yang lebih mirip kepada matlamat yang dikehendaki. Dalam masalah multi-kriteria, kaedah Proses Hierarki Analitik (AHP) sememangnya amat mashyur sebagai alat yang berkuasa dan mampu digunakan untuk menilai sesuatu perkara secara membandingkan penilaian berpasangan sesuatu kriteria terhadap kriteria yang lain dan antara alternatif justeru, kertas kerja ini menerapkan pendekatan baru ke dalam AHP dalam contoh pengiraan kami dan diyakini memberi keputusan yang lebih tepat dan bermaklumat berbanding pendekatan sedia ada.