Gua Kota Gelanggi dalam garapan catan abstrak / Suzlee Ibrahim and Asliza Aris - Ibrahim, Suzlee; Aris, Asliza (2015)
Gua Kota Gelanggi yang mempunyai kesan tinggalan sejarah penempatan manusia 1500 tahun dahulu, terletak di daerah Jerantut, Pahang dikatakan sebuah kota lama yang gemilang pada zamannya. Dalam tulisan Sejarah Melayu ada menyebut Kota Gelanggi sebagai Kota Kelangkio atau Klang Kio. Ia merupakan sebuah tinggalan sejarah yang indah dengan flora dan fauna serta mempunyai banyak gua-gua kecil di kawasan tersebut. Permukaan dinding-dinding gua yang bergerutu memberi seribu inspirasi bagi Suzlee Ibrahim dalam adaptasi abstraknya; Kingdom Series. Pelukis telah mendapat ilham untuk menterjemah Gua Kota Gelanggi ke atas catan abstrak melalui pengalaman ekspedisi beliau ke lokasi tersebut. Catan abstrak Suzlee merupakan karya yang berbentuk ekspresionis, lahir dari luahan rasa peribadi sepertimana karya-karya abstrak yang sealiran dengannya. Pelukis-pelukis terdahulu seperti Pollock, de Kooning dan Kline merupakan di antara pelukis abstrak ekspresionis yang menjadi rujukan kepada Suzlee. Pengalaman mendaki dan menuruni cerun yang curam dalam kegelapan belantara merupakan satu pengalaman baru buatnya. Perasaan cemas dan tertekan bercampur aduk dengan rasa ingin tahu menerbitkan satu rasa kepuasan di akhir ekspedisi. Ekspresi pelukis ke atas kanvas mengajak khalayak supaya bersama-sama menghayati estetika hasil dari inspirasi ekspedisi Gua Kota Gelanggi. Catan daripada siri ini diolah melalui gabungan teknik-teknik penghasilan catan konvensional yang digabung dengan teknik kolaj untuk mewujudkan tekstura yang jelas di atas permukaan kanvas. Bahan lain yang digunakan ialah akrilik dan cat minyak.