Wakaf sebagai alternatif pebiayaan pendidikan tinggi / Mohd. Ali Muhamad Don - Muhamad Don, Mohd. Ali (2015)
Peranan wakaf dalam menyediakan prasarana dan kemudahan pendidikan tinggi sudah terbukti dengan tertubuhnya Universiti Nizamiyyah di Baghdad, Universiti Qurawiyun di Tunisia, dan Universiti al-Azhar di Mesir. Malah di Malaysia institusi pendidikan Islam seperti pondok, madrasah, maa’had dan kolej juga didirikan di atas tanah wakaf. Namun dengan perkembangan semasa wakaf tanah untuk institusi pendidikan sahaja tidak lagi relevan dan wajar diperluaskan. Malah sudah ada golongan ibu bapa yang seolah-olah menjerit memohon simpati bagi membantu membiayai kos pengajian anak-anak mereka. Justeru kajian ini ingin mengenal pasti kaedah pembiayaan pendidikan tinggi berasaskan wakaf yang sudah dilaksanakan oleh beberapa buah Institusi Pengajian Tinggi sebagai model untuk dicontohi. Kajian ini merupakan sebuah kajian kualitatif yang menggunakan kaedah analisis dokumen dan temu bual untuk mendapatkan data yang diperlukan. Dapatan kajian jelas menunjukkan betapa peranan wakaf untuk pembiayaan pendidikan tinggi berupaya meringankan bebanan pendidikan terutama oleh golongan yang kurang berkemampuan. Justeru kejayaan pelaksanaannya wajar dicontohi demi menyemarakkan lagi sunah berwakaf di kalangan Muslimin. Kata kunci; Wakaf, Wakaf Pendidikan Tinggi, Wakaf Universiti, Biasiswa