Adat perkahwinan masyarakat Melayu, kesejajarannya dengan nilai Islam: kajian di Shah Alam / Che Zaharah Abdullah...[et al.] - Abdullah, Che Zaharah; Yahya, Zaharah; Salleh, Fatimah; Alias, Baterah (2015)
Pepatah Melayu ada mengatakan “biar mati anak, jangan mati adat”. Ia menggambarkan dalam sesetengah situasi adat mendahului kepentingan lain dalam hidup. Dalam masyarakat Melayu adat masih diamalkan terutama dalam majlis perkahwinan. Sistem perkahwinan masyarakat Melayu secara dasarnya banyak dipengaruhi oleh adat-adat Hindu. Namun dengan kedatangan Islam, banyak perubahan yang berlaku selaras dengan niali-nilai Islam. Walau bagaimanapun, hingga kini, masih terdapat beberapa adat perkahwinan masyarakat Melayu yang boleh menimbulkan kekeliruan sama ada ia berupa tuntutan syariat atau adat semata-mata. Objektif kajian ini antara lain untuk menganalisa beberapa adat tradisi perkahwinan masyarakat Melayu yang dilihat sejajar dengan hukum syarak dan juga adat yang bercanggah dengan syariat Islam. Metod yang digunakan dalam kajian ini antaranya kajian perpustakaan, soal selidik dan temu bual dengan mereka yang terlibat. Data-data yang diperolehi akan dianalisa melalui sistem SPSS. Fokus kajian dilakukan dalam kalangan masyarakat Melayu Shah Alam. Di akhir kajian, beberapa saranan akan dikemukakan dan diharap ia dapat memberi kesedaran serta panduan kepada masyarakat Melayu khususnya kepada generasi muda dalam pengendalian majlis perkahwinan.