Kisah disebalik asal usul nama kampung di Dewan Undangan Negeri Tanjung Dawai / Sarah Sabir Ahmad...[et al.] - Ahmad, Sarah Sabir; Abu Bakar, Syatirah; Mohammed, Syakirah; Mohd Sirat, Nur Irinah (2015)
Kertas kajian ini cuba menyelami asal usul disebalik nama-nama kampung di Dewan Undangan Negeri Tanjung Dawai, Kedah. Nama-nama kampung ini mempunyai keunikan yang tersendiri . Nama sesuatu tempat kadangkala mempunyai konteks sejarah yang harus dipelihara. Nama sesuatu tempat juga boleh menggambarkan sifat-sifat persekitaran asal yang kini mungkin telah berubah di ditelan arus masa dan kemodenan. Ianya juga boleh memberi gambaran kekayaan warisan, budaya, aktiviti ekonomi dan identiti masyarakat terdahulu. Asal usul nama-nama kampung di Merbok dan Bujang daripada cerita-cerita lisan penduduk-penduduk kampung wajar dicatatkan sementara mereka yang mempunyai pengetahuan tentangnya masih hidup dan sebelum asal-usul tersebut dilupakan.