Islamisasi di Alam Melayu : kesan dan pengaruh dalam aspek pendidikan / Suliah Mohd Aris ... [et al.] - Mohd Aris, Suliah; Alias, Baterah; Abdul Samat, Safinaz; Ismail, Fadhilah Adibah (2015)
Islam adalah agama universal dari Allah SWT untuk semua umat manusia. Ia telah mula tersebar di Alam Melayu sejak abad ke 7M lagi. Kehadirannya ke sini telah membawa sinar baru yang mengubah jiwa dan wajah masyarakat dalam pelbagai aspek kehidupan. Justeru itu, artikel ini bertujuan untuk melihat proses islamisasi ke Alam Melayu meliputi teori kedatangan Islam dan faktor pemangkin penyebaran Islam serta kesan kedatangannya dengan memberi fokus perbincangan terhadap aspek pendidikan. Artikel ini akan menganalisis faktor kecemerlangan intelektual di zaman ini sehingga melahirkan pelbagai tokoh-tokoh ilmuan dan karya-karya ilmiah seterusnya memberi impak yang besar terhadap pemikiran dan gaya hidup masyarakat di Alam Melayu. Metodologi kajian yang digunakan dalam penulisan ini ialah dengan menganalisa buku-buku dan kertas kerja yang berkaitan. Hasil perbincangan mendapati faktor kepesatan aktiviti keilmuan di Alam Melayu didokong oleh pelbagai faktor sehingga secara keseluruhannya telah membawa semangat rasionalisme dan intelektualisme bukan sahaja di kalangan pemimpin tetapi juga rakyat jelata. Secara tidak langsung, kepesatan aktiviti keilmuan ini memainkan peranan penting dalam usaha penyebaran ajaran Islam ke seluruh pelusuk Nusantara yang dapat dirasai kesannya sehingga kini.