Reka bentuk bengkung alam Melayu / Norizan Sajar ... [et al.] - Sajar, Norizan; Ab. Aziz, Arba’iyah; Aris, Asliza (2015)
Bengkung merupakan medium atau kain yang membaluti perut di bahagian pinggang. Berbengkung merupakan amalan yang menjadi tradisi turun temurun dalam budaya Melayu. serta memainkan peranan penting dalam kecantikan dan kesihatan. Terdapat tiga kategori bengkung iaitu bengkung kesihatan, bengkung kecantikan dan bengkung perhiasan atau sebagai pelengkap pakaian. Saiz dan fabriknya bergantung kepada fungsi pemakaian. Kekurangan dokumentasi bertulis sebagai sumber rujukan yang khusus untuk reka bentuk bengkung dalam budaya Melayu telah mendorong penyelidik untuk menghasilkan penyelidikan bagi mengenalpasti reka bentuk bengkung tersebut. Kewujudan pelbagai reka bentuk bengkung baharu dalam pasaran tempatan kini tidak lagi mengekalkan konsep tradisinya. Kaedah penyelidikan adalah secara deskriptif iaitu pemerhatian pada sampel bengkung dan dokumentasikan secara bertulis. Penyelidikan ini diharap dapat memelihara bengkung sebagai warisan tradisi Melayu untuk memberi pendedahan dan pengetahuan kepada para penyelidik, para sarjana dan bahagian perubatan tentang rekabentuk bengkung Melayu