Penglibatan golongan remaja dan orang Melayu dalam Persatuan Filateli Malaysia: 1947-1997 / Firdaus Abdul Rahman ... [et al.] - Abd. Rahman, Nurul Aida; Azmi, Nor Azlina; Sapiai, Nur Shaliza; Ahmad, Anis Mardiana (2015)
Filateli adalah satu bidang yang sudah lama bertapak di dunia dan diperkenalkan di Tanah Melayu ketika pentadbiran Syarikat Hindia Timur British lagi. Bahan-bahan filateli adalah khazanah negara yang sangat berharga dan dianggap sebagai wahana intelektual dan sosio-budaya yang penting dalam pembinaan sejarah sesebuah negara. Di Malaysia, Persatuan Filateli Malaysia berusaha memperkenalkan filateli dan mengembangkan untuk usaha menarik perhatian masyarakat dengan menginspirasikan hobi mengumpul bahan-bahan filateli terutamanya kepada golongan remaja sejak tahun 1947 lagi. Kemunculan teknologi maklumat telah membawa perubahan dalam hobi mengumpul bahan-bahan filateli dan urusan surat-menyurat. Golongan remaja yang membesar pada era 1990-an kurang didedahkan dengan budaya mengumpul setem dan penulisan surat seperti yang dilakukan oleh remaja di era tahun 1950-1980-an kerana mereka dipengaruhi oleh persekitaran yang serba pantas. Menjelang tahun 1990, keseluruhan sistem pos akan digantikan dengan teknologi maklumat. Oleh yang demikian, penghantaran surat menggunakan setem dan poskad sudah tidak relevan lagi. Pengenalan teknologi maklumat dan internet pada awal tahun 1990-an telah merubah persepsi dan pemikiran masyarakat Malaysia terutamanya golongan remaja. Dua dekad lalu, Pos Malaysia mengadakan program menjelajah ke sekolah-sekolah untuk memberi kesedaran kepada golongan remaja yang tidak menyedari akan kewujudan hobi mengumpul setem dan Persatuan Filateli Malaysia. Pada masa yang sama, penulis akan mengupas persoalan tentang keahlian filatelis remaja dan orang Melayu yang amat berkurangan dalam Persatuan Filateli Malaysia dan bidang filateli di Malaysia. Penglibatan orang Melayu didapati tidak begitu memberangsangkan jika dibandingkan dengan kaum Cina yang mendominasi bidang filateli. Justeru makalah ini bertujuan untuk menganalis mengapakah penglibatan golongan remaja dan orang Melayu dalam bidang filateli di Malaysia amat berkurangan sedangkan filateli adalah sumber sejarah yang banyak berkait rapat dengan sejarah pembinaan sesuatu bangsa.