Kritikan seni dan identiti budaya Melayu: suatu tinjauan terhadap karya Mohamad Hoessein Enas dan Syed Ahmad Jamal / Mohamad Kamal Abd. Aziz - Abd. Aziz, Mohamad Kamal (2015)
Di Malaysia, walaupun asas seni visual mempunyai akar pertumbuhan yang baik namun setelah 58 tahun negara mencapai kemerdekaan, bidang kritikan seni masih jauh tertinggal perkembangannya berbanding seni visual. Bidang kritikan seni berperanan sebagai jambatan yang menghubungkan antara karya pelukis dengan masyarakat lantaran perlu menjadi tunjang kepada aspek teoritikal seni tanah air untuk bergerak selari dengan seni visual. Langkah untuk menelusuri, meneliti serta memahami persoalan-persoalan atau isu-isu berkaitan identiti seni visual dan budaya bangsa adalah suatu tugas yang mencabar bagi pengkritik. Ini adalah kerana kritikan seni mampu untuk mengungkap suatu gambaran kasar yang selari (parallel impression) tentang suasana dan intipati sosial, persekitaran atau budaya.