Teori Kenneth F. Greene dalam konsep pendominasian politik Melayu di Sarawak / Nur Aida Hj Kipli - Hj Kipli, Nur Aida (2015)
Pembentukan parti-parti politik di Sarawak adalah berlandaskan faktor perkauman yang mencorakkan konstruksi social dalam masyarakatnya yang pelbagai. bagi menjaga kepentingan dan masa depan mereka. PBB di Sarawak telah menerajui politik kerajaan negeri tersebut lebih 30 tahun lamanya dengan berpayungkan agenda politik pembangunan. Konsep pendominasian politik merujuk Greene adalah perihal ketahanan dalam pendominsian sesuatu parti berlaku apabila ciri-ciri seperti kemampuan untuk mempertahankan pemerintahan dengan memiliki kuasa yang berpengaruh serta memperolehi kemenangan majoriti bagi setiap pilihan raya serta tempoh yang melangkaui lebih 20 tahun. Greene dapati kuasa, pilihan raya dan tempoh atau jangka masa merupakan tiga ciri yang berkait dalam menentukan pendominasian sesebuah parti politik.