Ciri-ciri budaya dan tradisi dalam penghasilan pengiklanan : rekabentuk seni visual tipografi atau muka taip didalam surat khabar ‘The Malay Mail’ / Mastura Haji Mohd Jarit and Ruslan Abdul Rahim - Mohd Jarit, Mastura; Abdul Rahim, Ruslan (2015)
Penyelidikan ini merupakan satu kajian dimana tipografi atau huruf boleh berdiri dengan sendiri, bagaimana tipografi memainkan peranan yang besar di dalam seni visual terutamanya didalam pengiklanan yang dikeluarkan oleh surat khabar ‘The Malay Mail’ . Bagaimana seni tipografi berperanan didalam menyatakan atau meluahkan emosi dan psikologinya secara visual yang boleh dipaparkan didalam sesuatu pengiklanan, penyelidikan menjurus pengiklanan yang dikeluarkan semasa menyambut Aidilfitri.