Backpack menjelajah dunia: pencetus perubahan minda Melayu muda / Muhammad Ashyaraf Sulaiman - Sulaiman, Muhammad Ashyaraf (2015)
Mengembara atau istilah modennya dipanggil ‘backpack’ terutamanya kepada golongan muda telah menjadi budaya generasi belia remaja sekarang. Malah , jika diperhatikan hari demi hari, bilangan anak muda yang mengembara ke luar Negara sekarang amat menggalakkan. Industri penerbangan tambang murah seperi Air Asia seakan mendorong jiwa-jiwa muda dahagakan ilmu budaya dunia untuk terus terbang merealisasikan impian fantasi mereka. Pengembaraan anak-anak muda ini tidak hanya tertumpu kepada Negara berdekatan Malaysia seperti Indonesia, Singapura, Kemboja malah turut merangkumi Negara-negara benua Asia, Eropah, Amerika mahupun Benua Australia. Gaya secara backpack dipilih oleh golongan ini bukan sahaja disebabkan oleh kos yang murah, tetapi pada masa yang sama dapat mengetahui budaya dan cara hidup sesebuah masyarakat itu dengan lebih mendalam serta mudah. Melalui backpack sebegini, pelbagai budaya, adat, gaya hidup , nilai-nilai kemanusiaan serta kepelbagaian kerenah manusia dapat dilihat dan dihadam melalui perjalanan pengembaraan mereka ini. Selain itu, apabila mereka berada di suatu Negara yang berlainan budayanya, sudah tentu nilai-nilai murni yang dilihat juga berbeza caranya dan sedikit sebanyak akan mempengaruhi kehidupan pengembara ini sekembalinya mereka ke Negara asal Malaysia tercinta. Oleh itu, kajian yang dijalankan ini adalah bertujuan untuk mengetahui nilai-nilai murni mahupun nilai kemanusiaan yang baik yang dapat mereka kutip sepanjang pengembaraan mereka dan jadikan panduan mahupun pengajaran dalam kehidupan seharian setelah tamatnya tempoh pengembaraan mereka. Sebagai contoh, apabila seorang pengembara mengembara ke tanah Matahari Terbit ataupun Jepun, sudah tentu mereka akan berhadapan dengan budaya masyarakatnya yang amat patuh pada ketepatan masa. Kita mengetahui budaya rakyat Malaysia yang kurang menepati masa khususnya. Maka, dengan nilai menepati waktu yang dapat mereka pelajari dengan sekembalinya dari Negara Jepun itu sudah tentu dapat dipraktiskan dalam kehidupan seharian seterusnya menjadikan mereka modal insan kelas pertama yang lebih berdaya saing, berfikiran kognitif dan global. Kajian yang dilakukan ini bukan hanya memfokuskan satu nilai sahaja, tetapi turut menumpukan kepelbagaian nilai murni yang dapat mereka kutip serta bagaimana pengembara-pengembara ini mempelajari nilai-nilai yang mereka dapat dari Negara yang mereka jelajah itu serta kesan nilai itu terhadap kehidupan seharian mereka.