Perkembangan budaya popular dan perubahan sosio-budaya masyarakat pasca moden: Adaptasi budaya asing dalam perkahwinan Melayu / Shaliza Dasuki...[et al.] - Dasuki, Shaliza; Mohd Radzi, Fazlina; Idris, Nurkhazilah; Abdulah, Nur Hasliza (2015)
Tamadun Melayu tidak akan lengkap tanpa budaya dan bagaimana budaya ini membentuk masyarakatnya sehingga ia menjadi hebat, terkenal dan dihormati. Adalah sangat penting kesedaran tentang pewarisan budaya ini sebagai menjamin kelangsungan pembudayaan yang berkekalan dan ia mesti diterapkan dari satu generasi kepada generasi seterusnya agar ianya terpelihara. Timbul persoalan adakah budaya Melayu dalam konteks perkahwinan ini semakin hari semakin lapuk sehingga kita perlu mengadaptasi budaya-budaya asing dari luar untuk disesuaikan dengan perubahan citarasa masyarakat kini dan apakah faktor-faktor yang mempengaruhinya. Masyarakat Melayu sememangnya tidak dapat lari daripada mengalami perubahan sosio-budaya mengikut peredaran masa dan zamannya, maka kertas penulisan ini dihasilkan dengan tujuan menyingkap perkembangannya yang menjurus kepada kritikan sosial masyarakat Melayu.