Pemakaian peruntukan Akta Persaingan 2010 terhadap aktiviti komersil di Malaysia: satu tinjauan / Nazura Abdul Manap and Haliza A.Shukor - Abdul Manap, Nazura; A.Shukor, Haliza (2014)
Akta Persaingan 2010 telah diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia pada tahun 2010 bagi tujuan menggalakkan pembangunan ekonomi melalui proses persaingan. Bagi merealisasikan matlamat tersebut, Suruhanjaya Persaingan telah ditubuhkan bagi memastikan Undang-Undang Persaingan dapat dilaksanakan dengan sempurna di Malaysia. Seksyen 3 Akta Persaingan 2010 memperuntukkan bahawa Akta Persaingan 2010 terpakai terhadap aktiviti komersil di dalam Malaysia dan di luar Malaysia sekiranya aktiviti komersil di luar Malaysia memberi kesan terhadap persaingan dalam pasaran di Malaysia. Justeru, objektif kajian ini ialah untuk mengenalpasti peruntukan dalam Akta Persaingan 2010 yang terpakai untuk sektor perniagaan di Malaysia. Hasil kajian menunjukkkan bahawa peruntukan di dalam Akta Persaingan 2010 adalah bersifat umum, namun terpakai untuk pelbagai jenis sektor perniagaan yang menjalankan aktiviti komersil