Kata pinjaman Bahasa Cina dalam Bahasa Melayu : satu kajian morfologi / Soo Yew Phong - Soo, Yew Phong (2014)
Kajian ini cuba meninjau sejauh mana kata-kata pinjaman bahasa Cina dalam bahasa Melayu dikembangkan melalui proses morfologi bahasa Melayu, yakni (i) pengimbuhan, (ii) penggandaan, dan (iii) pemajmukan. Dengan ini, kesan-kesan proses morfologi bahasa Melayu yang dikenakan terhadap kata-kata pinjaman bahasa Cina, misalnya penciptaan kata terbitan, kata ganda dan kata majmuk baharu yang bersifat hibrid melalui pengacukkan morfem bahasa Melayu dengan kata pinjaman bahasa Cina dapat ditentukan. Didapati fungsi dan makna asal kata pinjaman bahasa Cina telah mengalami perubahan atau diperluaskan.