Elemen alam sekitar dalam menangani tekanan emosi: analisis Surah Maryam / Siti Aisyah Yusof and Muhammad Saiful Islami Mohd Taher - Yusof, Siti Aisyah; Mohd Taher, Muhammad Saiful Islami (2020)
Alam sekitar adalah salah satu elemen yang dapat membantu mengurangkan tekanan emosi. Keadaan alam sekitar yang baik dapat memberikan kesan yang positif dan memberi ketenangan kepada minda manusia serta membantu mengawal emosi. Kertas kerja ini bertujuan untuk menganalisis peranan alam sekitar dalam menangani tekanan emosi berdasarkan Surah Maryam. Allah SWT telah menceritakan kisah Sayyidatina Maryam yang mengalami tekanan emosi dalam al-Quran. Tekanan emosi berlaku ke atas Sayyidatina Maryam apabila diberitakan kepadanya mengenai kehamilan walhal beliau tidak pernah berkahwin. Dalam Surah Maryam menerusi ayat 22 hingga 24, Allah SWT telah menggariskan beberapa panduan bagi menangani masalah emosi antaranya dengan mencari persekitaran yang kondusif. Dalam kertas kerja ini, penulis akan meneliti kisah Saidatina Maryam dan perkaitannya dengan alam sekitar dalam menangani tekanan emosi. Kertas kerja ini dihasilkan dengan menggunakan metode kajian perpustakaan iaitu dengan merujuk al-Quran, kitab-kitab tafsir, hadis dan kajian-kajian sains. Beberapa kajian sains menunjukkan bahawa alam sekitar seperti tumbuh-tumbuhan, sungai dan sebagainya dapat merendahkan hormon tekanan dalam diri dan dapat mengawal tekanan emosi. Kajian sains tersebut membuktikan bahawa elemen alam sekitar turut berperanan dalam mengawal tekanan emosi sebagaimana yang telah dinyatakan dalam al-Quran. Oleh itu, diharapkan kertas kerja ini dapat menjelaskan peranan alam sekitar dari perspektif Islam dan sains dalam menangani tekanan emosi.