Kajian hubungan modulus keanjalan dan modulus kepecahan bagi kayu keruing berskala penuh dan berskala kecil / Marzuki Ab. Rahman, Wan Mohd Nazri Wan Abdul Rahman and Mohd Shukari Midon - Ab. Rahman, Marzuki; Wan Abdul Rahman, Wan Mohd Nazri; Midon, Mohd Shukari (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2006)
Berdasarkan teori, Modulus Kepecahan (MaR) dan Modulus Keanjalan (MOE) adalah berkaitan dan berkadar lelurus. Kajian ini dilakukan untuk mendapatkan hubungan Modulus Kepecahan (MaR) dan Modulus Keanjalan (MOE) kayu bersaiz skala penuh dan berskala kecil untuk spesies Keruing. Ujian musnah iaitu ujian lenturan statik dijalankan untuk mendapatkan data yang diperlukan dan kaitan antara MaR dan MOE untuk kayu berskala penuh dan berskala kecil. Keputusan menunjukkan mod kegagalan kayu bersaiz skala penuh dan kecil adalah sama. Nilai pekali korelasi adalah melebihi 50% untuk semua kes dan aras signijikan adalah kurang daripada 0.05.