Pendirian dan amalan Tasawuf Imam Al-Shafi’i R.H.M / Najihah Abd Wahid ... [et al.] - Abd Wahid, Najihah; Mohd Yunus, Anas; Mat@Mohamad, Mohamad Zaidin (2014)
Kertas kerja ini bertujuan untuk melihat sejauh mana amalan tasawuf Imam al Shafi’ir.h.m dalam susur perjalanan kehidupan beliau. Kajian ini penting untuk memperlihatkan penerimaan beliau terhadap disiplin tasawufy ang menjadi pertikaian sebahagian para sarjana dan masyarakat Islam pada hari ini. Kajian ini dijalankan dengan mengaplikasikan pendekatan kualitatif dengan rekabentuk analisis kandungan dan temubual secara mendalam dengan informan berkaitan. Latarbelakang dan sejarah kehidupan serta kenyataan-kenyataan beliau berkaitan tasawuf akan dikupas bagi melihat pendirian sebenar beliau terhadap disiplin tasawuf. Dapatan kajian menunjukkan beliau tidak menolak tasawuf, bahkan turut mempraktikkan tasawuf dalam sejarah kehidupan beliau. Kertas kerja ini akan membuka ruang disiplin baru tentang perbincangan amalan tasawuf beliau selain daripada perbincangan tentang bidang fiqh dan perundangan beliau yang telah banyak diperkatakan.