Konsep Al-Wakalah (Agency) menurut perspektif Al-Sunnah: aplikasi di industri Takaful / Mohd Syukri Mohd Noor ... [et al.] - Suliaman, Ishak; Anas, Norazmi; Zulkipli, Shahril Nizam (2014)
Al-wakalah merupakan salah satu daripada instrument penting yang menjadi tunjang kepada muamalat islam semasa. Sekiranya dirujuk kembali kepada hadith-hadith Rasulullah s.a.w., baginda telah mengaplikasikan konsep al-wakalah dalam muamalat di zaman baginda s.a.w. dan sekiranya diteliti terhadap karya-karya hadith telah dirakamkan hadith-hadith berkaitan al-wakalah didalamnya. Justeru kertas kerja ini, telah menonjolkan konsep al-wakalah berdasarkan hadith-hadith baginda s.a.w. Kajian ini menfokuskan kepada hadith-hadith al-wakalah yang terkandung didalam kitab al-wakalah Sahih al-Bukhari dan seterusnya mengemukakan konsep al-wakalah berdasarkan kepada sunnah Rasulullah s.a.w. untuk diaplikasi dalam muamalah semasa. Kajian pengkaji telah menganalisis 23 Hadith berkaitan al-Wakalah dalam al-Kutub al-Sittah. Hasil kajian merumuskan bahawa ruang lingkup perbahasan al-Wakalah dalam al-Kutub al-Sittah merangkumi lapan perkara utama iaitu al-Wakalah dalam jual-beli, perundangan, perkahwinan, hutang, korban, haji, zakat, dan juga sadaqah, wasiat dan hibah. Selain itu, kajian ini turut mengenalpasti lapan prinsip wakalah iaitu [1] melantik dan menjadi wakil dalam perkara yang di benarkan syara‘,