Kes perceraian melalui media elekronik di Mahkamah Rendah Syariah, Shah Alam, Selangor / Mohd Noor Daud and Siti Najibah Ghazali - Daud, Mohd Noor; Ghazali, Siti Najibah (2014)
Perkembangan teknologi maklumat yang semakin pesat dan maju turut memberi kesan negatif kepada pengguna-penggunanya.Antara kesan negatif yang berlaku adalah suami mula menggunakan kemudahan yang ada untuk tujuan menceraikan isterinya dengan mudah seperti menceraikan isteri melalui SMS mahupun e-mail.Kajian kualitatitf ini menganalisi kes-kes perceraian yang telah diselesaikan di Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam, Selangor.Hasil kajian mendapati terdapat pelbagai bentuk perceraian yang telah dilafazkan oleh pihak suami melalui SMS.Ada kes yang disahkan oleh pihak Mahkamah dan ada kes yang tidak disahkan oleh pihak mahkamah.