Aplikasi motif batik sarung dalam penghasilan rekacorak jubin / Junaidi Awang... [et al.] - Awang, Junaidi; Omar, Mazni; Ahmad, Nani Hartina; Mohd Nasir, Rohaizan (2014)
Jubin merupakan salah satu hasil daripada seni seramik. Rekaan jubin pada masa kini terdiri daripada rekaan jubin yang bercorak yang dihasilkan dalam pelbagai warna, rupa dan bentuk. Jubin juga berfungsi sebagai penghias dinding dan lantai di ruang hiasan dalaman rumah dan bangunan. Kebanyakan rekacorak jubin terkini adalah bermotifkan flora, geometrik, abstrak dan bertekstura dengan pelbagai rupa. Satu revolusi baru diperlukan untuk melihat jubin dalam perspektif yang lain dimana penggunaan motif batik sarung telah diaplikasikan dalam rekaan jubin bagi memberi nafas baru dalam penghasilan jubin untuk hiasan dinding rumah mahupun bangunan. Penggunaan jubin boleh dipelbagaikan pada hiasan dinding dengan olahan dari segi reka corak dan fungsinya. Dalam hal ini, keunikan motif batik sarung dilihat berpotensi untuk diaplikasikan dalam penghasilan rekacorak jubin untuk masa kini.