Fenomena stereotaip : kesannya ke atas komunikasi / Ismail Sualman - Sualman, Ismail (Research Management Institute (RMI), 1998)
Tujuan kajian ini ialah untuk meneliti fenomena stereotaip etnik dan implikasinya ke atas interaksi antara budaya di kalangan anggota masyarakat berbilang budaya. Label ciri personaliti etnik dikenalpasti bagi menentukan kecenderungan dan kesan ciri-ciri tersebut yang dikaitkan dengan goiongan etnik Melayu, Cina dan India. Sumbersumber pembentukan imej, lokasi kediaman, pola persahabatan dikesan bagi menentukan pola interaksi antara budaya. Kajian ini telah dijalankan di sekitar Kuala Lumpur Kota Bharu, Johor Bharu, Melaka, Pulau dan Pinang. Seramai 1000 orang responden yang terdiri daripada 500 Melayu, 250 Cina dan 250 India telah dipilih mengikut persampelan rawak berstrata untuk ditemubual. Bagi mendapat data sampingan daripada salah satu sumber pembentukan imej, sejumlah 84 naskah daripada tujuh akhbar utama tempatan telah dianalisis isi kandungannya. Hasil kajian ini menunjukkan wujud pola interaksi yang agak terasing dan lembab di kalangan responden Melayu dan Cina. Hanya responden India didapati aktif dalam perkembangan interaksi antara budaya. Dapatan kajian menunjukkan bahawa hubungan yang wujud tidak erat tetapi ketiadaan pertalian peribadi tidak menjejas hubungan antara etnik.