Kefahaman guru pada pelaksanaan kurikulum 2013 dalam menggunakan media pembelajaran di SMKN 3 Kota Banda Aceh / Fadhilah Razali - Razali, Fadhilah; Mohd Yusoff, Nurahimah; Osman, Rafisah (2014)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kefahaman guru pada pelaksanaan kurikulum 2013 dalam menggunakan media pembelajaran. Kajian ini bertitik tolak dari pada Isu bahawa kurikulum 2013 merupakan kurikulum perubahan. Melaksanakan kurikulum 2013 sangatlah memerlukan kreativiti dan kemandirian guru terutama dalam menyusunnya dan pelaksanaannya, memang bukanlah pekerjaan mudah untuk melakukannya apabila guru tidak mempunyai kefahaman yang kuat dan sekolah tidak memfasilitasinya, untuk itulah strategi pelaksanaan kurikulum 2013 haruslah diarahkan untuk meningkatkan kapasiti guru, untuk mewujudkan pelaksanaan kurikulum 2013 yang berkesan dan efektif perlu dikaji kefahaman guru dalam menggunakan media pembelajaran di SMKN 3 Kota Banda Aceh.Pada kajian ini menggunakan kajian kualitatif dengan pendekatan kajian kes, menggunakan kaedah ini membolehkan penyelidik mengenal pasti kefahaman guru dalam pelaksanaan kurikulum 2013 di Sekolah Menengah Kejuruan (SMKN 3) Kota Banda Aceh, peserta pada kajian ini ditentukan secara persampelan bertujuan (purposive). Peserta kajian terdiri daripada pengetua dan guru SMKN 3 Kota Banda Aceh, kaki tangan, sokongan dan pelajar. Data dikumpulkan dengan pemerhatian ikut serta, temubual, analisis dokumen. Analisis data dilakukan dengan content analisis, sehubungan dengan analisis data ini Miles dan Huberman (1994) menyajikan data model interaktif terdiri dari beberapa elemen yang saling berkaitan, elemen tersebut yaitu pengumpulan data, penyajian data dan kesimpulan/pengesahan. Kesahan data & keboleh percayaan dilaksanakan teknik pemeriksaan berdasarkan kriteria tertentu, adapun kriteria yang digunakan untuk membuat pengesahan data dilakukan melalui tahap yang credibility, transferability, dependability dan confirmability (Lincoln & Guba, 1985).