Aksesibiliti OKU di institusi masjid-masjid daerah Tanjong Malim, Perak / Abdul Munir Ismail - Ismail, Abdul Munir (2014)
Aksesibiliti OKU terhadap sesebuah bangunan merupakan sesuatu yang sangat penting untuk diwujudkan khususnya di masjid menjadi pusat kegiatan umat Islam. Golongan OKU merupakan golongan yang kurang bernasib baik dan ada dalam kalangan mereka ini mempunyai pergerakan yang terhad mengakibatkan mereka sukar untuk akses terhadap kemudahan yang sedia ada di masjid. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji berkenaan dengan aksesibiliti OKU terhadap masjid-masjid di daerah Tanjung Malim. Kajian ini menggunakan kaedah pemerhatian dan temu bual kepada beberapa orang dipilih untuk mengulas berkenaan dengan aksesibiliti OKU di masjid tertentu. Antara masjid yang terlibat dalam kajian ini ialah Masjid Jamek Tanjung Malim, Masjid Al-Hidayah Bandar Behrang 2020, Masjid Sultan Azlan Shah, UPSI, Masjid Behrang Ulu, dan Masjid al-Taqwa, Proton City. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa masjid-masjid di daerah Tanjung Malim masih tidak bersifat “Mesra OKU” di mana tiada terdapat kemudahan dan fasiliti khas boleh diakses oleh golongan OKU melainkan Masjid Sultan Azlan Shah,UPSI.