Ilmu kayu : Penggunaannya di dalam senibena Melayu / Kamal Azman Hj. Abdul Hamid - Abdul Hamid, Kamal Azman (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1985)
Ini merupakan projek tesis akhir yang diwajibkan oleh pihak Institut Teknologi MARA kepada para pelajar tahun akhir diperingkat Diploma sebagai kehendak untuk graduan. Projek tesis ini juga dikenali dengan nama 'final study'. Tujuan utama diadakan projek tesis ini ialah untuk memastikan para graduan dari atau keluaran Institut ini berkebolehan dari segi cara berfikir berhujah begitu juga dibidang penulisan, sebagai persiapan untuk raenjadi pemimpin jenerasi di masa akan datang. Topik penulisan tidak dihadkan tetapi adalah dinasihatkan supaya topik penulisan itu mempunyai kaitan rapat dengan kursus yang diduduki oleh para pelajar serauanya, Projek Tesis kursus Diploma Senibena ini telah diletakkan di bawah matapelajaran 'History of Architecture' yang mana dipercayai boleh mendorong para pelajar kepada menulls hal-hal yang berkaitan dengan senibena di tanah air kita ini.