Pemodelan regresi logistik binari bagi masalah rumah tangga di kalangan pasangan suami isteri di suatu kawasan bandar, Negeri Kedah / Siti Nor Ain Zainon and Zalila Ali - Zainon, Siti Nor Ain; Ali, Zalila (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2020)
Model regresi logistik ialah satu model regresi yang mempunyai bentuk pembolehubah respon binari atau dikotomi. Model ini digunakan bagi mengkaji hubungan antara pembolehubah respon dan pembolehubah peramal. Suatu model regresi logistik diaplikasikan ke atas data responden daripada Majlis Agama Islam Kedah untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi keputusan sebuah perkahwinan. Pembinaan model regresi logistik dimulakan dengan pemilihan pembolehubah tak bersandar yang penting menggunakan tujuh kaedah pemilihan. Diagnostik dijalankan untuk menguji kesesuaian dan keberkesanan model yang dibentuk dengan melakukan ujian penyuaian kebagusan model, menguji kewujudan multikekolinearan antara pembolehubah tak bersandar serta mengesan pengaruh titik-titik terpencil di dalam model regresi logistik. Model terbaik yang terbina digunakan untuk membuat tafsiran nisbah ods dan menentukan kebarangkalian responden untuk tak berdamai atau berdamai. Kajian telah mengenalpasti antara faktor yang mempengaruhi responden tak berdamai ialah pendapatan, tidak bekerja, bekerja sendiri, tempoh perkahwinan, masalah kasih sayang, halau, berkahwin tanpa restu dan bilangan kaunseling yang diterima