Motif kesukarelawan remaja muslimah di Terengganu / Wan Asri Wan Aziz … [et al.] - Wan Aziz, Wan Asri; Ismail, Che Zuina; Zulkifli, Mohd Faizul Idham; Che Mat, Azman (Universiti Teknologi MARA, Sabah, 2020)
Motivasi dan penglibatan golongan wanita dalam aktiviti kesukarelawan telah lama wujud dalam kalangan masyarakat Islam. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk adalah mengenal pasti faktor motivasi utama yang mempengaruhi penglibatan sukarelawan remaja muslimah Terengganu. Seramai 67 responden daripada 240 dalam kalangan siswi Kor Sispa UiTM dipilih melalui kaedah persampelan bertujuan. Data diperolehi dengan menggunakan borang soal selidik yang ditadbir sendiri oleh responden. Volunteer Functions Inventory (VFI) telah digunakan untuk mengukur motivasi sukarelawan dan tahap kepuasan dalam aktiviti sukarelawan. Hasil kajian menunjukkan motif utama penglibatan responden dalam aktiviti sukarela adalah motif nilai, diikuti oleh motif pemahaman dan motif kerjaya. Selain itu, kajian turut mendapati tahap motivasi responden adalah tinggi, manakala tahap kepuasan dalam aktiviti kerja sukarela adalah sederhana tinggi.