Kesan inokulasi kulat Mikoriza Vesikular-arbuskular (MVA) terhadap tumbesaran pokok nangka madu (Artocarpus Heterophyllus) Varieti MASTURA (CJ-USM 2000) / Norman Haji Kasiran and Zainal Abidin Abd. Aziz - Haji Kasiran, Norman; Abd. Aziz, Zainal Abidin (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2005)
Kajian inokulasi kulat MVA terhadap tumbesaran pokok nangka madu (Artocarpus heterophyllus) var. MASTURA telah dijalankan di ladang. Empat rawatan beberapa peringkat inokulasi kulat MVA diberikan ke atas pokok nangka iaitu (a) inokulasi yang berterusan dari semaian hingga ke ladang, (b) inokulasi sekafi semasa semaian, (c) inokulasi sekali semasa di ladang dan (d) tanpa inokulasi kulat MVA yang bertindak sebagai kawalan. Keputusan mendapati inokulasi kulat MVA adalah signifikan pada p < 0.05 terhadap tinggi pokok, bilangan cabang, ukur lilit pangkal batang dan bilangan daun baru. Inokulasi yang berterusan dari semaian hingga ke ladang mencatatkan purata tinggi pokok, bilangan cabang, ukur lilit pangkal batang dan bilangan daun baru yang tertinggi berbanding rawatan yang lain.