Menyingkap keperibadian Rasulullah S.A.W. di sebalik kesenian barzanji dan kesannya dalam kehidupan masyarakat Islam hari ini / Minah Dibok - Dibok, Minah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2005)
Amalan Barzanji sudah lama wujud dalam masyarakat Melayu, tetapi tidak ramai yang mengetahui inti pati yang terkandung di sebalik alunan Barzanji yang indah itu. Kertas kerja ini cuba menyingkap keperibadian Rasulullah s.a. w. yang digambarkan di dalam bait-bait Barzanji ini di samping meninjau kesan-kesannya kepada masyarakat Islam di Malaysia pada hari ini.