Mengenalpasti kesesuaian perisian 3D modelling software CAD (Computer Aided Design) yang diguna pakai di sector industri dan IPT tempatan untuk pembelajaran pelajar Diploma Seni Reka Perindustrian di UiTM Merbok, Kedah - Md Hashim, Azhari; Zainal Abidin, Shahriman; Zainuddin, Muhammad Fauzi; Abd Majid, Mazlan (2006)
Perkembangan teknologi komputer masa kini sentiasa berubah seiring dengan penghasilan rekaan dan teknologi yang lebih canggih dan moden. Penggunaan perisian turut sama terlibat dan berevolusi samada dalam bidang penyiaran, perindustrian , seni grafik , industri hiburan dan sebagainya . Teknologi ini menjanjikan ketepatan dan semakin matang dari hari ke hari. Perisian 30 untuk rekabentuk produk perindustrian 11enjadi satu kemestian, keperluan dan merupakan permintaan penting dalam bidang ni . Penggunaan CAD, CAID (Computer Aided Industrial Design), CAS (Computer Aided Styling) di industri memudahkan penghasilan barangan pengguna yang lebih berkualiti fan menjimatkan masa dan kos . Kepelbagaian dalam pemilihan perisian dan tujuan :>enggunannya memberi masalah kepada tumpuan keperluan perisian mana yang lebih :>enting . Setiap satu perisian mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. \Jamun , penggunaan perisian yang menyeluruh dan yang paling popular menjadi satu ,oalan yang umum untuk diketahui jawapannya . Melalui hasil dapatan kajian nenunjukkan satu perisian yang mudah dan senang difahami lebih terdorong untuk jigunakan oleh responden . lni dapat menjadi satu asas penggunaan perisian 30 yang ebih spesifik dan menyeluruh kepada pelajar khususnya pelajar Seni Reka ::>erindustrian .