Kadar penentuan 'uruf zakat perhiasan emas di Malaysia / Prof Madya Dr Hasan Bahrom, Mohd Sirajuddin Siswadi Putera Muhamed Shith and Hajar Opir - Bahrom, Prof Madya Dr Hasan; Putera Mohamed Shith, Mohd Sirajuddin Siswadi; Opir, Hajar (2012)
Emas adalah salah satu sumber kekayaan yang wajib dikeluarkan zakat.Terdapat banyak ayat al Quran dan Hadis membahaskan tentang hukumnya.Malah terdapat dalam al Quran mereka yang enggan membayar zakat terhadap emas yang mereka miliki akan dikenakan hukuman yang berat.Namun ulama berselisih pendapat sekiranya emas itu dijadikan perhiasan.Ada pendapat mengata kan wajib sementara yang lain tidak mewajibkan membayar zakat perhiasan.Di Malaysia pada umumnya mewajibkan zakat perhiasan,kecuali Kelantan tidak menetapkan kewajibannya.Sementara dari aspek jumlah nisab yang layak dikenakan zakat perhiasan, kita dapati berbeza antara negeri di Negara ini.Persoalannya mengapa berlaku perbezaan?,bagaimana menentukan nilai emas? Emas mana yang diguna pakai untuk menentukan nisab? Kajian ini berkaitan dengan nisab emas,dengan merujuk kepada kadar penentuan Uruf zakat emas perhiasan.Hasil daripada kajian ini penyelidik mendapati,dalam menentukan kadar uruf zakat perhiasan bergantung kepada negeri berkenaan,tidak ada kajian yang menyeluruh dalam menentukan keurufan zakat perhiasan tersebut di Negara ini kecuali Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Pahang