Model kapal dalam Al-Quran dan naskhah-naskhah melayu / Noor Syahidah Mohamad Akhir ... [et al.] - Mohamad Akhir, Noor Syahidah; Yusof, Siti Aisyah; Mohd Yusof, Azrul Shahimy (2018)
Kapal merupakan kenderaan yang digunakan sejak sekian lama. Ia merupakan lambang ketinggian peradaban dan teknologi sesuatu bangsa atau kaum. Dalam peradaban manusia, kapal digunakan seawal zaman nabi Nuh as. Kapal juga dilihat menjadi pengangkutan awal dikalangan masyarakat di alam Melayu yang terkenal dengan kepakaran pembuatan kapal dan ilmu pelayaran. Kertas kerja ini akan menganalisis model kapal yang terdapat dalam al-Quran dan naskah-naskhah Melayu. Mengetahui fungsi dan struktur kapal yang disebutkan dalam al-Quran dan naskah-naskhah Melayu. Kajian ini merupakan kajian kualitatif dengan menggunakan kaedah perbandingan (comparative analysis) dan kaedah analisa kandungan (content analysis) dengan berpandukan al-Quran dan naskah Melayu sebagai teks utama. Kertas kerja ini adalah kajian rintis awal yang akan memaparkan jenis-jenis kapal dan fungsi dalam al-Quran dan naskhah Melayu. Ia berguna untuk mereka yang mengkaji lebih dalam lagi berhubung perkapalan.