Cadangan menaik taraf ruang dalaman untuk Pusat Yayasan Anak Warisan Alam / Khairul Ikram Mokhtar - Mokhtar, Khairul Ikram (2009)
Projek akhir ini merupakan cadangan menaik taraf ruang dalaman untuk Pusat Yayasan Anak WarisanAlam. Tujuan kajian ini dijaiankan adalah untuk mengetahui dengan lebih mendalam berkaitan dengan Pendidikan dan kesedaran mengenai alam sekitar di kalangan kanak-kanak dan remaja. Seiain itu pusat ini juga bertujuan memberi maklumat, pendedahan, ilmu serta info kepada pengunjung yang datang ke pusat ini. Pusat ini jugadapat menambah minat orang ramai atau individu tertentu terutamanya masyarakat setempat untuk mendalami dan mencintai alam sekitar. Dengan wujudnya Pusat Yayasan Anak Warisan Alam ini, ia dapat menimbulkan minat dan kepekaan masyarakat tentang kepentingan untuk menjaga alam sekitar. la juga dapat membantu mendekatkan masyarakat terutamanya golongan belia untuk melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan kesedaran dalam menjaga alam sekitar. Dengan adanya Pusat Yayasan Anak Warisan Alam, golongan golonganini dapat mengetahui serta memahami tentang system ekologi alam dan kepentingannya. Antara kajianyang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dankajian melelui soal selidik. Tujuannya adalah untuk mengkaji kelebihan dan kelemahan yang terdapat di dalampusat khidmat Badan Bukan Kerajaan (NGO) pada masa kini. Kajian-kajian dan pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses menaik taraf untuk mendapatkan rekabentuk yang selesa dan menarik di samping imej dan gaya yang tersendiri sesuai dengan kredibiliti sesebuah badan itu sendiri.